• Zakenvrouwen

Is haperen tijdens het spreken erg?

Ken jij ook van die mensen die vloeiend hun speech uitspreken? De woorden de een na de ander rollen uit hun mond, ze aarzelen of haperen geen moment en het klinkt allemaal fantastisch. Je zou er geïntimideerd door raken.

Toch kun je er ook anders naar kijken.
De jury van de Thorbecke prijs, de prijs voor welsprekendheid van Kamerleden, doet dat in ieder geval wel. De voorzitter zei tijdens de uitreiking dat er bij de toekenning van de prijs niet was gelet op haperingen tijdens het spreken. Sterker nog, hij vindt dat haperingen erbij horen. ‘Door te haperen laat je horen dat je een mens bent en geen robot. We willen geen robots, want robots maken geen contact’.

Ik ben het er helemaal mee eens.
Die ‘volmaakte’ sprekers hebben vaak iets glads over zich, alsof ze alleen maar willen schitteren en geen aandacht voor hun publiek hebben, terwijl het erom gaat dat je iets wilt overdragen aan je gehoor. De mensen moeten daar wel voor open staan en dat kun je als spreker bereiken door contact met de zaal te maken.

De echt goede spreekster neemt dus haar tijd, ze hapert soms omdat ze nadenkt of ze formuleert haar woorden even iets anders zodat je het beter begrijpt. Dat kan ze doen omdat ze in verbinding staat met haar luisteraars en ze hoort en ziet hoe haar woorden vallen.

Haperen is dus niet erg, het maakt je menselijk.
Mocht je het gevoel hebben dat je de tekst echt kwijt bent, neem dan een slokje water, glimlach tegen je publiek en ga verder.
Je kunt zelfs aan het publiek vragen: ‘Waar zijn we gebleven?’ De mensen zullen je graag dan helpen. Ik heb dat uitstekende sprekers zien doen en het kwam het contact met hun publiek alleen maar ten goede.

Kortom, laat je niet opjagen door gelikte voorbeelden, kijk en luister naar de mensen in de zaal en kies je eigen woorden.

PS de Thorbecke Prijs voor Welsprekendheid is door de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Arib, uitgereikt aan Kees van der Staaij (rechts op de foto).Voor meer informatie:  http://www.ver-thorbecke.nl/winnaar-thorbeckeprijs-2016/

Ik wens je veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief met waardevolle spreektips en ontvang gratis
De Zeven Belangrijkste Spreekfouten en Hoe Je Die Kunt Voorkomen!

Heb je een commentaar of toevoeging, we lezen het graag hieronder.

Labels:, , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

 • Avatar

  Marnie

  |

  leuke blog Laura!

  Reply

  • Avatar

   Laura Bouwmeester

   |

   Dank je wel Marnie.

   Reply

Laat een reactie achter