• Zakenvrouwen

Knal!

 

     img_0647

Op een zonnige middag had ik een afspraak in Amsterdam.
Parkeren is daar geen pretje, maar ik had geluk, vlakbij de plek waar ik moest zijn zag ik een lege parkeerplaats. Zwierig draaide ik de auto erin.

Knal!

De gemeente had het nodig gevonden precies daar een boei te plaatsen die behoorlijk uitstak en die ik niet tevoren had gezien. Het gevolg was een flinke deuk. Foeterend liep ik naar mijn afspraak. Zou ik de schade vergoed kunnen krijgen? ‘Bij de gemeente Amsterdam? Dat kun je vergeten’, was het antwoord op deze vraag.

Tja, wat nu? Ik had natuurlijk eerst moeten kijken voor ik parkeerde, omdat ik niet lang genoeg ben om over de motorkap heen te kunnen zien. Ik besloot mijn verlies te nemen, want eerlijk gezegd was het mijn eigen schuld. Mijn voorbereiding op het parkeren was onvoldoende geweest.

Ook bij presentaties is de voorbereiding cruciaal. 
Mensen maken zich ontzettend druk omdat ze een speech moeten verzorgen, maar bereiden zich niet goed voor omdat aan de speech denken onrustig maakt.
Natuurlijk, dat begrijp ik, maar wordt je toespraak van uitstel en van haastwerk beter?

De tijd die je besteedt aan je zenuwachtig maken kun je veel beter gebruiken.
Ga zitten en schrijf op wie je publiek is, wat de kern is van wat je wilt zeggen en wat de mensen na afloop moeten onthouden. Met die drie punten in het hoofd schrijf je dan je toespraak en ga je aan het oefenen.
Je zult zien, als je eenmaal bezig bent zakken de zenuwen vanzelf en kun je later met een mooie speech zelfverzekerd spreken.

Veel succes met je presentatie!

Laura Bouwmeester

Heb je ook wel eens zoiets meegemaakt? Wat deed je toen?
We lezen het graag in het commentaar vak hieronder, net als andere tips of opmerkingen
die je wilt delen.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief met waardevolle spreektips en ontvang gratis
De Zeven Belangrijkste Spreekfouten en Hoe Je Die Kunt Voorkomen!

Labels:, , , , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter